Megosztás

Facebook

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

Palacsinta torta

Mindig csak ámultam, amikor megláttam az amerikai …

Szilvás gombóc

Az egyik legnagyobb magyar kedvencünket készítettem el …

Churros

Mostanában egyre többször jött velem szembe ilyen-olyan …

Mindenmentes isler

Az isler kislánykorom legnagyobb kedvence.Rendszeresen …

Mindenmentes muffinvariációk

Én biztosan ezeket viszem, ha legközelebb vendégségbe …

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Ápoló, krémes szappan - pálmaolajmentes - Mennyiség: 600g

 

Ápoló, krémes szappan - pálmaolajmentes - Mennyiség: 600g

Ez a krémesen habzó szappan gazdag összetevőivel kíméletesen tisztítja és ápolja a bőrt, nem szárító hatású.

Hozzávalók:

120 g kókuszolaj

75 g ricinusolaj

85 g avokádóolaj

60 g kakaóvaj

60 g sheavaj

55 g lúg

150 g desztillált víz

 Igény szerint illóolaj (kb. 5-8 ml), és keményítő

 

Szükséges eszközök:

Védőruházat (védőruha vagy kötény, védőszemüveg, arcmaszk, kesztyű)

Fazék vagy hőálló edény + egy kisebb hőálló edény a lúg oldásához

Mérleg

Botmixer

Spatula

Szappanöntőforma vagy üres tetrapack doboz

 Háztartási fólia

 

Elkészítés:

  • 1. Készítsük ki az öntőformát egy újságpapírral letakart felületre és minden anyagot és eszközt vegyünk elő.

 

  • 2. Az edénybe mérjük ki a szilárd zsírokat, olajokat (kakaóvaj, sheavaj, kókuszolaj), melegítsük olvadásig, majd mérjük hozzá a többi olajat is. Melegítsük kb. 40-50 fokra.
  •  3. Eközben mérjük ki a vizet egy hőálló edényben vagy lúgoldó flakonban. Vegyük fel a védőfelszerelést, mert a továbbiakban már lúggal is dolgozunk.
  • Egy másik edényben mérjük ki a lúgot, ekkor nagyon vigyázzunk, hogy ne menjen mellé, és az esetlegesen felszálló port ne lélegezzük be.
  • 4. A lúgot óvatosan, adagokban adjuk a vízhez. A lúgoldatot tartalmazó edényt beleállíthatjuk vízbe, hogy a hirtelen felforrósodó lúgoldat hamarabb lehűljön, de vigyázzunk arra, hogy a lúgoldó edény ne boruljon fel. Keverjük el a lúgot, amíg maradéktalanul fel nem oldódik és nem hűl kb. 40-50 fokra.
  • 5. Ha az olajok és a lúgoldat is kb. 40-50 fokos, akkor óvatosan öntsük bele a lúgoldatot az olajokba, merítsük alá a botmixert, és keverjük össze a szappanmasszát. Most kapcsoljuk be a mixert és mindaddig keverjük az anyagokat, míg a massza be nem sűrűsödik annyira, hogy a lecsöppenő massza már egy pillanatra a felszínen marad, mielőtt elmerülne.
  • 6. Ha illatosítani is szeretnénk a szappant, akkor a munka kezdetén az olajokból tegyünk egy evőkanálnyit egy kis edénykébe, majd keverjünk hozzá keményítőt (1 kk) és az illóolajat. Ezt a keveréket öntsük a szappanmasszához, mikor már összeállt, de még nem túl sűrű.
  • 7. Ha a szappanmassza már elég sűrű, azaz „ír”, tehát a lecsöppenő massza pár pillanatig a felszínen marad, akkor öntsük a szappant formákba, (kaparjuk ki spatulával a maradékot is), majd takarjuk le háztartási fóliával. A formát nem muszáj szigetelni, betakargatni, de legyen „langyos helyen”. Ha túl hűvös a környezet, takarjuk be pár konyharuhával.
  • 8. Másnap – vagy inkább harmadnap – ismét vegyünk kesztyűt és óvatosan fordítsuk ki a formából a szappant. (Ekkor a szappan még erősen lúgos.) Ha ez nem megy könnyen és a szappanmassza még puha, akkor tegyük a formát mélyhűtőbe, majd szilárdulás után vegyük ki. Néhány perc elteltével általában könnyen ki lehet fordítani a szappanokat a formából.
  • 9. A szappanoknak ezután használat előtt még általában 6-8 hét érésre van szükségük, hogy a szappanosodás teljesen végbemenjen és ne legyen maró, vagy jobb esetben túlságosan szárító a szappan.

 

 FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

A lúg egy erősen maró anyag, a munka vele nem játék. A fent felsorolt védőfelszerelések viselése valóban elengedhetetlen. A szappan készítése közben ne legyen a közelben kisgyerek, háziállat, ne akarjunk telefont felkapkodni.

A lúg ne kerüljön bőrre, szembe, a keletkező gőzt ne lélegezzük be. Ha mégis a bőrre vagy szembe kerül, tiszta vízzel alaposan le kell öblíteni, (a szemet több percig) és panasz esetén orvoshoz fordulni.

vissza

Hozzászólások