Megosztás

Facebook

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

Palacsinta torta

Mindig csak ámultam, amikor megláttam az amerikai …

Szilvás gombóc

Az egyik legnagyobb magyar kedvencünket készítettem el …

Churros

Mostanában egyre többször jött velem szembe ilyen-olyan …

Mindenmentes isler

Az isler kislánykorom legnagyobb kedvence.Rendszeresen …

Mindenmentes muffinvariációk

Én biztosan ezeket viszem, ha legközelebb vendégségbe …

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Tárkony (Artemisia dracunculus)

 

Tárkony (Artemisia dracunculus)

Fűszeres illatú, kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Európában a XVI. században terjedt el, hazánkban is akkoriban vált ismertté és kedveltté. Frissen és megszárítva is használható. Atárkonyból készül a legfinomabb növényi ecet.


    Már az egyiptomiak termesztették, tőlük vették át a görögök és a rómaiak. Ázsiában, Távol-Keleten (egyesek szerint Észak-Amerika nyugati részén) honos évelő növény. Európában, így hazánkban is csak a XVI. századtól közkedvelt fűszer, a kolostorkertek igen nagyra becsült növénye volt.
    A tárkonynak két változatát - a francia és az orosz tárkonyt termesztik.
   A tárkonyról kevesen tudják, hogy bár világszerte francia fűszernek tartják, valójában Közép-Ázsiából származik, arab közvetítéssel jutott el az ókori görögökhöz, majd elterjedt egész Európában, és az erdélyi magyar konyha legfontosabb és legsokoldalúbb ízesítője lett. Sokfélegyógyhatást tulajdonítottak neki, még kígyómarás ellen is hatékonynak tartották ezt csodálatosan illatos füvet, de étvágyfokozóemésztést könnyítő hatása kétségtelen. Ezt az is bizonyítja, hogy gyógyteaként használják. Stimulálja a hasnyálmirigy működését, ezáltal azinzulint termelő béta-sejteket, így csökkenthető a vér cukorszintje. A tárkonyecet pedig a hozzáértők szerint az ecetek királya.

   A tárkony jótékony hatásai:

  • Hatékony vesetisztítóvizelethajtóepehajtó és étvágygerjesztő. A népi gyógyászatbanemésztést serkentőként használták, keserűanyag tartalma miatt görcsoldó és megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját.
  • Hurutos megbetegedésekben és magas vérnyomás ellenszereként alkalmazható.
  • Kellemes ízű fűszernövény, mely gyakran megtalálható parfümök, likőrök összetevőjeként is.
  • Teájában is hordozza gyógyító tulajdonságait.
  • Vizelethajtó és féregűző.
  • A-vitamintkalciumotvasat és niacint tartalmaz.
  • Csökkenti a vércukorszintet.

TÁRKONY A WEBÁRUHÁZBAN

vissza

Hozzászólások