Megosztás

Facebook

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

Palacsinta torta

Mindig csak ámultam, amikor megláttam az amerikai …

Szilvás gombóc

Az egyik legnagyobb magyar kedvencünket készítettem el …

Churros

Mostanában egyre többször jött velem szembe ilyen-olyan …

Mindenmentes isler

Az isler kislánykorom legnagyobb kedvence.Rendszeresen …

Mindenmentes muffinvariációk

Én biztosan ezeket viszem, ha legközelebb vendégségbe …

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

 

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice, trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény.
Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz.

  Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Cart hami flos) adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú,kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag  vízben oldódó. Egyéb népies elnevezései a felsoroltakon kívül: magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, szaflór, vadsáfrány, pórsáfrány és szeklice.

Felhasználása:

   Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat,gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához. Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetvetáplálékkiegészítőként használják.

   Gyógyhatása a krocetin nevű anyagának köszönhető, amely csökkenti a koleszterinszintet,     aszívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögésfulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.

   A pórsáfrányt, vagy más néven sáfrányos szeklicét a hagyományos népi gyógyászat már régóta ismeri vérnyomáscsökkentő hatásáról. Jellegzetes dél-amerikai bogáncsféle, amelyből hidegen történő sajtolás útján különleges tulajdonságokkal rendelkező olaj nyerhető.
   A legújabb tudományos kutatások szerint a sáfrányos szeklice képes megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújt az inkontinencia (vizelet visszatartás) esetén. Astressz okozta inkontinenciára is alkalmazható (gyerekkori ágybavizelés, feszültség, idegesség stb.) tea vagy a sáfrányos szeklice magolaj formájában. 
   Alkotóelemei 11% telített zsiradékot és 73,5% többszörösen telítetlen zsiradékot (különösenOmega 6 és Omega 3 típusút) tartalmaznak, melyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása jól ismert.
    Magas linolénsav tartalma miatt igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban.

SZEKLICE A WEBÁRUHÁZBAN

vissza

Hozzászólások