Megosztás

Facebook

Google+

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

VAJAS KEKSZ

Hozzávalók: 7 evőkanál őrölt mandula 1 evőkanál …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Top termékek

GoGirl Női pisilőeszköz

GoGirl Női pisilőeszköz Akciós ár:
7 000 Ft helyett
5 490 Ft

UKKO Reflux Teakeverék

UKKO Reflux Teakeverék Ár: 1 690 Ft

Flavin7 Artemisinin (30db-os) …

Flavin7 Artemisinin (30db-os) - Artemisia annua (egynyári üröm, édes üröm) Akciós ár:
10 180 Ft helyett
9 360 Ft

B-17 kapszula (90db-os)

B-17 kapszula (90db-os) Ár: 3 630 Ft

Máriatövis (Silybum marianum)

 

Máriatövis (Silybum marianum)

Mérgező kémiai anyagokkal teli világunkban egyre nagyobb terhet ró szervezetünkre a méregtelenítés. Ennek a folyamatnak a központja a máj. Minden étel, ital, szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, minden egyes májsejt mérgező molekulák millióit közömbösítik nap mint nap, s ez nem kis próbatételt jelent számukra.


  A szilimarin nevű hatóanyagot ebben a fajban fedezték fel. A szilimarin vízben nem oldódik, vizes kivonatokban ezért nem található meg. A szilimarin nevű flavolignán fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, ill. a fehérjeszintézist. Heveny és idült májgyulladásnál, kötőszövet gyarapodásnál, májzsugorodásnál, zsírmáj, valamint nyombélfekély kezelésére is ajánlják.

A szilimarin, közvetlenül a májsejtekre hat. Védi azok szerkezetét, a sejthártya épségét. Visszaállítja egyes nukleinsavak és fehérjék képződését. Szabadgyök fogó, ez egyaránt vonatkozik a szervezetben képződő oxigén szabad gyökökre, és a külvilágból származó, különböző természetű anyagokra.
A máj a szervezet "vegyi laboratóriuma", fontos szerepet játszik az ember egészségének és működésének fenntartásában. E szervünk termeli az epét, amely a zsírok lebontásához szükséges. Méregteleníti azokat a toxikus anyagokat, amelyek kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy különböző anyagok lebontása során keletkeznek. Gondoskodik a nikotin
, az alkohol és más különböző szennyeződések mérgező hatásának megakadályozásáról. A májban raktározódnak az A-, D-, E- és K-vitaminok is.

  A máriatövist leginkább különféle májproblémákkal küszködő emberek használják, és a kutatások javallata alapján 8-12 hét alatt javulást is könyvelhetnek el. Mindazonáltal a szilimarin azok számára is hasznos lehet, akik akár észrevétlenül is, de terhelésnek teszik ki májukat. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik munkájuk során kémiai anyagokkal vannak körülvéve, pl. a festők, kozmetikusok, valamint kémiai növényvédő szerekkel dolgozó személyek, valamint azok is, akik nagyobb mennyiségben használnak recept nélkül, vagy akár receptre kapható gyógyszereket.

  A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

  A máj fontos szerepet játszik az A-vitamin előállításában is, melyet különböző, karotinokban gazdag növények fogyasztásával segíthetünk. A sárgarépa, illetve annak olaja béta-karotinban igen gazdag, így a máj az előállított, megfelelő mennyiségű A-vitaminnak köszönhetően javítja a látást, egyben csökkenti a szem fényérzékenységét.

Tilos a használata angina pectorisban, pajzsmirigytúltengésben, aritmiában szenvedőknek, valamint kismamáknak és szoptató anyukáknak.

 MÁRIATÖVIS A WEBÁRUHÁZBAN

vissza

Hozzászólások