Megosztás

Facebook

Google+

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

VAJAS KEKSZ

Hozzávalók: 7 evőkanál őrölt mandula 1 evőkanál …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Top termékek

GoGirl Női pisilőeszköz

GoGirl Női pisilőeszköz Akciós ár:
7 000 Ft helyett
5 490 Ft

UKKO Reflux Teakeverék

UKKO Reflux Teakeverék Ár: 1 690 Ft

Flavin7 Artemisinin (30db-os) …

Flavin7 Artemisinin (30db-os) - Artemisia annua (egynyári üröm, édes üröm) Akciós ár:
10 180 Ft helyett
9 360 Ft

B-17 kapszula (90db-os)

B-17 kapszula (90db-os) Ár: 3 630 Ft

Propolisz hatása

 

Propolisz hatása

Propolisz egy olyan gyantás keverék, amit a mézelő méhek gyűjtenek össze a fák rügyeiről, melyekből nedv folyik, vagy egyéb növényi forrásokból. A méhek ezt az anyagot tömítőanyagként használják a kaptárban, hogy elfedjék vele a nem kívánt nyílt tereket.

A propoliszt tehát ezek a szorgos kis lények arra használják, hogy a kisebb réseket (körülbelül 6 milliméter nagyságú) kitöltsék vele, mivel az ennél nagyobb terekhez méhviaszt alkalmaznak. A propolisz színe attól függően változik, hogy milyen botanikai forrásból származik, de leggyakrabban sötétbarna színben jelenik meg. A propolisz szobahőmérsékleten (20 Celsius fok) ragadóssá válik, alacsonyabb hőmérsékleten megkeményedik és nagyon törékeny lesz.

A PROPOLIS FELADATA A MÉHEK SZÁMÁRA

A méhészek évszázadokig úgy vélték, hogy a méhek számára azért van szükség propoliszra, hogy képesek legyenek lezárni a méhkaptárt, hogy megvédjék a kolóniát az olyan külső környezeti hatásoktól, mint az eső és a hideg, téli szél. Azonban egy kutatás a 20. században rávilágított arra, hogy a méhek nemcsak túlélni szeretnének, hanem boldogulni is, tehát nagyon fontos számukra a megfelelő szellőzés még a téli hónapok során is a világ legtöbb mérsékelt övi régiójában. Most úgy tartják, hogy a propolisz a méhek számára a szerkezeti stabilitást jelenti, tehát arra használják, hogy megerősítsék a kaptárt, csökkentsék a vibrációt, mivel így a kaptárban több védhető alternatív bejáratot is képesek létrehozni. A propolisz segítségével képesek azt is megakadályozni, hogy a paraziták bejussanak a kaptárba, gátolják a bakteriális növekedést, így elkerülhető a kaptár belső rohadása. A propolisz tehát fontos anyag számukra a betegségek megelőzésében is. 

A méhek a hulladékot távol a méhkastól tárolják. Azonban, ha egy kis gyík vagy egér megtalálja az utat a kaptárba és esetleg ott hal meg, a méhek nem tudják kivinni a kaptárból. Ebben az esetben a propolisz képes mumifikálni a tetemet, így az szagtalan és ártalmatlan lesz, nem jelent további veszélyt a kolónia számára.
 

A PROPOLISZ ÖSSZETÉTELE

A  propolisz összetétele kaptáronként, területenként és szezononként változik. Általában sötétbarna színű, de létezik zöld, piros, fekete és fehér árnyalatú propolisz is, attól függően, hogy a méhek milyen jellegű gyantát találtak az adott területen. A méhek opportunisták, tehát képesek minden helyzethez alkalmazkodni, vagyis összegyűjtik azt, amire épp szükségük van a rendelkezésre álló forrásokból és a részletes elemzések azt árulják el nekünk, hogy a propolisz összetétele éppen ezért mutat olyan nagy eltéréseket régióról régióra, ahogyan a növényzet is. 

Az északi mérsékelt éghajlaton a méhek például a fákról és a növényzetből gyűjtik össze a gyantákat. Itt jórészt a nyárfa és a tűlevelelűek az általános források (Itt a fák a különböző sebek gyógyítására termelnek gyantát, valamint a különböző baktériumok, gombák, rovarok ellen így védekeznek). A tipikus északi mérsékelt övi propolisznak mintegy ötven összetevője van, elsősorban növényi gyantát és balzsamot tartalmaz (50%), valamint viaszt (30%), illóolajokat (10%) és polleneket (5%). 

A neotrópusi régiókban a méhek sokféle fából gyűjtenek gyantát, illetve egyes virágokból is: a Clusia és a Dalechampia két olyan egyedülálló növénynemzetség, aminek a virágaik is képesek gyantát termelni, így vonzzák magukhoz a beporzó rovarokat. A Clusia a gyanta mellett tartalmaz még polyprenylated benzophenonest is. Chile egyes területen a propoliszban találunk viscidonet, terpént, melyek bizonyos Baccharis cserjékből származnak. Brazilíában a propoliszban jellemzően ott van a naftokinon epoxid is, ami az ottani propolisz piros színét adja. Ezenkívül ebben az anyagban van 4-hidroxi-3,5-diprenil fahéjsav is. A kínai propoliszban találtak sinapinik savat, izoferulik savat, kávésavat és megállapították, hogy hihetetlen erős natibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A nyárfából begyűjtött gyanta gazdag flavonoidokban. A kávésav szintén része a propolisznak. Egyébként éppen emiatt a nagy változatosság miatt van az, hogy nem minden propolisz rendelkezik gyógyhatással. Van olyan eset, mikor a dolgozó méhek különböző ember gyártotta tömítőanyagot gyűjtenek be, mikor a szokásos forrásokhoz nehezebb hozzájutni. 

 

A PROPOLISZ HATÁSA

A propoliszhoz, és a propolisz csepp-hez  ma már könnyedén hozzájthatunk az egyes bioboltokban. Az alternatív gyógyászat állítja, hogy a propolisz jó hatással van az emberi egészségre és teljesen természetes anyagról van szó. Természetes gyógyszerként a szakemberek a propoliszt a különböző problémák enyhítésére használják, beleértve a gyulladásokat, a vírusos betegségeket, a fekélyeket, a felszíni égési sérüléseket és a forrásokat. A propoliszról ezenfelül úgy tartják, hogy védi a szívet és felel annak egészségéért, illetve, hogy megerősíti az immunrendszert is. Egy tanulmány rámutatott arra is, hogy a patkányok esetében a propolisz segítségével csökkent a szürke hályog kialakulásának esélye az utódokban. 

A méhészek régóta ajánlják, hogy érdemes egy darab propoliszt a szájban tartani, hogy elűzzük a makacs torokfájást. Születtek olyan állítások is, hogy a propolisz enyhíti az allergiás tüneteket, mégis használat előtt érdemes tesztelni, hiszen képes arra is, hogy allergiás reakciókat váltson ki, ha a felhasználó érzékeny a méhekre vagy a méhészeti termékekre. Ezeket a jelenségeket klinikailag is megvizsgálták és több tanulmányt is megjelentettek ezzel kapcsolatosan az orvosi szakirodalomban.

A propolisz tabletták és tinktúrák ma már számos országban megvásárolhatóak. De az fontos, hogy mindig minőségi terméket vásároljunk, hiszen a propolisz összetétele és minősége nagyban függ a szezontól, a méh fajoktól, a földrajzi elhelyezkedéstől, ezért fontos, hogy vásárlás előtt mindig legyünk óvatosak arra nézve, hogy mit is veszünk le a polcról.

  • Általában azonban elmondható, hogy a propolisz:
  • antimikrobiális: a propolisz képes elpusztítani a kórokozókat, a gombákat, a baktériumokat és a vírusokat
  • bőrlágyító, éppen ezért hatékony a különböző égések kezelésére
  • immunerősítő, tehát képes megújítani védekező rendszerünket is
  • csökkenti a plakk mennyiségét, így véd a fogszuvasodás ellen
  • fekélyek és sebek kezelésére is használható
  • csökkenti a különböző daganatok növekedését, tumorgenezis gátló
  • megújítja és regenerálja a rákos vagy beteg sejteket

 

PROPOLISZ A TÖRTÉNELEMBEN

Az ember már ősidők óta használja a propoliszt gyógyászati célokra. A kaptár anyagainak első ismert felhasználói az egyiptomiak voltak, akik jól ismerték a propolisz tartósító tulajdonságait. Az ókori egyiptomiak úgy vélték , hogy az embernek a túlvilágon szüksége van propoliszra. A mumifikálás során is használtak propoliszt, mézet és viaszt, mert úgy hitték, hogy ezzel megőrizhetik a testet. Az egyiptomiak mellett a sumérok, a babilóniaiak és az asszírok is használtak néha propoliszt a temetkezés során. Volt olyan eset is, mikor a holttestet mézbe merítették. A hódító Nagy Sándor halálos ágyán azt kérte, hogy őt is ily módon temessék el.  Az ő tanára, Arisztotelész már tanulmányozta és írt is a propoliszról. Ugyanakkor ő volt az, aki az első tudományos vizsgálatot megejtette a méhekkel kapcsolatban. Hippokratész is felismerte a propolisz gyógyító tulajdonságait és sokszor elő is írta a különböző betegségek gyógyítására. A görögök voltak egyébként az első méhészek is. Az ő tudásukat fejlesztették tovább a rómaiak és ők már többet tudtak a propoliszról is. Az idősebb Pilnius, híres római történész, segített megértetni a propolisz és a kaptár szerepét. Ő figyelt fel arra is, hogy a méhek csak virágport esznek, de nem esznek propoliszt. Ő fedezte fel azt is, hogy a propolisz a fák immunrendszerét jelentik.

A történelemben a különböző őslakos népek is használták a fákból kicsorgó gyantát különböző gyógyszerek elkészítéséhez és egészségmegőrző szerek hozzávalójaként. A keresztény vallásban a Háromkirályok gyantát, tömjént és mirhát hoztak a kis Jézusnak. A modern tudomány azóta megállapította, hogy mindhárom anyag fontos gyógyítási célokat szolgál. Később egyre gyakrabban ismerték fel a propolisz gyógyító tulajdonságait és a modern korban egyre több tudományos kutatást is végeztek ezzel az anyaggal kapcsolatban. Mára kiderült, hogy a propolisz nagy szerepet játszhat egészségünk megőrzésében és bizonyos betegségek kezelésében is. Próbáljuk ki és élvezzük jótékony hatásait!

Propolisz a történelemben. Az ember már ősidők óta használja a propoliszt gyógyászati célokra. A kaptár anyagainak első ismert felhasználói az egyiptomiak voltak, akik jól ismerték a propolisz tartósító tulajdonságait. Az ókori egyiptomiak úgy vélték , hogy az embernek a túlvilágon szüksége van propoliszra. A mumifikálás során is használtak propoliszt, mézet és viaszt, mert úgy hitték, hogy ezzel megőrizhetik a testet. Az egyiptomiak mellett a sumérok, a babilóniaiak és az asszírok is használtak néha propoliszt a temetkezés során. Volt olyan eset is, mikor a holttestet mézbe merítették. A hódító Nagy Sándor halálos ágyán azt kérte, hogy őt is ily módon temessék el. Az ő tanára, Arisztotelész már tanulmányozta és írt is a propoliszról. Ugyanakkor ő volt az, aki az első tudományos vizsgálatot megejtette a méhekkel kapcsolatban. Hippokratész is felismerte a propolisz gyógyító tulajdonságait és sokszor elő is írta a különböző betegségek gyógyítására. A görögök voltak egyébként az első méhészek is. Az ő tudásukat fejlesztették tovább a rómaiak és ők már többet tudtak a propoliszról is. Az idősebb Pilnius, híres római történész, segített megértetni a propolisz és a kaptár szerepét. Ő figyelt fel arra is, hogy a méhek csak virágport esznek, de nem esznek propoliszt. Ő fedezte fel azt is, hogy a propolisz a fák immunrendszerét jelentik. A történelemben a különböző őslakos népek is használták a fákból kicsorgó gyantát különböző gyógyszerek elkészítéséhez és egészségmegőrző szerek hozzávalójaként. A keresztény vallásban a Háromkirályok gyantát, tömjént és mirhát hoztak a kis Jézusnak. A modern tudomány azóta megállapította, hogy mindhárom anyag fontos gyógyítási célokat szolgál. Később egyre gyakrabban ismerték fel a propolisz gyógyító tulajdonságait és a modern korban egyre több tudományos kutatást is végeztek ezzel az anyaggal kapcsolatban. Mára kiderült, hogy a propolisz nagy szerepet játszhat egészségünk megőrzésében és bizonyos betegségek kezelésében is. Próbáljuk ki és élvezzük jótékony hatásait!

Propolisz hatása
 

A PROPOLISZ ÉS A DIABÉTESZ

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a propolisz egyik nagyszerű előnye az is, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy e méhészeti termék képes a vérben található glükóz szintjét stabilizálni, normalizálni, így bizonyos idő után akár mellőzhetőkké válthatnak bizonyos cukorbeteg gyógyszerek is. 
 

HOGYAN KEZELHETŐ A CUKORBETEGSÉG A PROPOLISSZAL?

Minden cukorbeteg számára szükség van egy megfelelő étrendre és rendszeres testmozgásra. De vannak olyan gyógyszerek is, melyek a vércukorszintet a normál állapotban tartják. Azonban, ha ezt mellőzni szeretnénk, akkor érdemes rendszeresen fogyasztani propoliszt, hiszen ez az anyag képes csökkenteni a vér glükóz szintjét. 1988-ban megállapították, hogy a propoliszt ezenkívül csökkenti a vérnyomást, nyugtató hatással bír és képes a sejtekig eljuttatni a glükózt. 2005-2012 között végzett kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a propolisz képes kezelni a vércukorszintet és képes helyreállítani az anyagcsere folyamatokat is. Valamint erős antioxidáns hatással is rendelkezik, így képes helyreállítani a cukorbetegségből fakadó szövődményeket is. A propolisz csökkenti a vérzsír arányát is, ami szintén nagyon előnyös. A propolisz ezenkvül potenciális antibitoikumként működik az inzulinfüggő cukorbeteg számára is. A propolisz fokozza az inzulinra való érzékenységet is.
 

A PROPOLISZ ÉS AZ ANTIOXIDÁNSOK

A propolisz rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidánsként működnek. A flavonoidok polifenol vegyületek, melyek különböző növényekben találhatóak meg. Mindegyikük különböző előnyöket kínál szervezetünk számára. A flavonoidok megvédenek a károsító szabad gyökök ellen és a vitaminokkal, valamint az enzimekkel együttműködve megerősítik testünk védelmi rendszerét. Egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a flavonoidok pozitív hatással vannak a szívünkre és csökkentik a koszorúér-betegségek és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kutatások főleg a Brazíliából érkező propoliszról bizonyították be erős antioxidáns tulajdonságát, de a más régiókból származó anyagok többségéről is elmondható ugyanez. A kutatások azt is megállapították, hogy a propolisz C-vitaminnal együtt fogyasztva még intenzívebb hatást képes kifejteni. Egyébként a propolisz antioxidáns hatásából kifolyólag képes csökkenteni a koleszterinszintet is és fokozza a C-vitamin felszívódását is. 

Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy a propolisz antioxidáns hatása több tényezőtől is függ: a régiótól, a szezontól és a kaptártól függően változhat a propolisz összetétele, így változik annak egészségügyi hatása is.

Forrás: http://propolis.hu/

vissza

Hozzászólások