tésztához:
25 dkg tönköly fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg natúr joghurt
1 dkg só (nem finomított, természetes)
2 szál újhagyma
5 dkg szőlőmagolaj (hidegen sajtolt)
1 csomag porélesztő
csipet tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 dl kézmeleg víz
kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1. mérjük ki a liszteket, keverjük el benne alaposan a sót és a tört borsot
2. a liszt közepében készítsünk egy kis mélyedést, amibe szórjuk bele az élesztőt, arra tegyük a cukrot, majd önsük rá a kézmeleg vizet, a szőlőmagolajat és lazán keverjük össze a masszát
3. adjuk a tésztához a joghurtot, majd a vékonyra karikázott újhagymákat és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát
4. lisztezett felületen nyújtsuk 1,5-2 cm vastagra a tésztát, rácsozzuk be 1-2 mm mélyen a tetejét és szúrjuk ki a pogácsákat (a leeső tésztát addig gyúrjuk össze és nyújtsuk újra, amíg van maradék)
5. tegyük a pogácsákat olajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire és a tetejüket kenjük le a felvert tojással
6. előmelegített sütőben, 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára (20 perc)
Praktikák:

– tökmagolajjal és olívaolajjal is finom

– újhagyma helyett magvakkal is készíthető

Köszönjük a Receptműves csapatnak, Meminek és HeFnek a receptet, melyet az alábbi honlapon is fellelhetnek::