Megosztás

Facebook

Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Paleolit Receptek

Palacsinta torta

Mindig csak ámultam, amikor megláttam az amerikai …

Szilvás gombóc

Az egyik legnagyobb magyar kedvencünket készítettem el …

Churros

Mostanában egyre többször jött velem szembe ilyen-olyan …

Mindenmentes isler

Az isler kislánykorom legnagyobb kedvence.Rendszeresen …

Mindenmentes muffinvariációk

Én biztosan ezeket viszem, ha legközelebb vendégségbe …

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

A Melt and Pour szappan készítése

 

A Melt and Pour szappan készítése

A szappankészítési eljárás teljesen eltér mind a hideg, mind a meleg eljárástól, hiszen esetében nincs szükség a rettegett lúg, a Nátrium-hidroxid használatára. Éppen ezért ajánljuk kezdőknek, illetve pedagógusoknak, szülőknek, akik együtt szeretnének kézműveskedni gyerekekkel.

Mire lesz szükséged a Melt and Pour szappan készítése során?

  • Készítsd elő:
    szappan alap 
    – kés, szappanvágó
    – magas (!) műanyag vagy hőálló üveg csőrős kancsó
    – műanyag kanál, spatula
    – szín
    illat
    öntőforma
    – jó, ha van: folyadékhőmérő, alkohol spriccelős palackban
  • Darabolás
    A kész szappan alapodat a legegyszerűbb és legkönnyebb hullámos szappanvágóval apróra darabolnod. Ha ez nincs, tökéletesen megfelel egy széles pengéjű kés is. A Melt and Pour szappan alapok könnyen vághatóak, nem kőkemények.
  • Melegítés
    Tedd be a mikróba, vagy tedd vízfürdőbe , és olvaszd meg az apróra darabolt Melt and Pour alapot kb. 50-60 fokosra!
    Ha színblokkot használsz, mint én, akkor nem elegendő ennyi. Ez esetben kell a 70-80 Celsius ahhoz, hogy a pici szabbandarabka elolvadjon könnyedén.
  • Színezés, illatosítás
    Erről a fázisról itt olvass bővebben: A Melt and Pour színezése és illatosítása
    Én most egy korábban elkészített lila színblokkot használtam. Annyira sötét lila lett, hogy inkább sötétkéknek mondanám, ha nem tudnám, hogy lila. Ebből kettő, nagyon pici darabka kellett a levendula lila árnyalathoz. Ezeket zöldséghámozóval vágtam le a blokkból. Mivel fehér szappan alapot használtam, így pasztelles, szép lila árnyalatra számíthattam. 

Színeszni lehet még mica porral is.


A keverésnél óhatatlanul is levegő kerül a szappanba, szinte habos lesz a teteje
150 gramm szappan alaphoz 10 csepp levendula illóolajat tettem, ennyi éppen csak, hogy érződni fog rajta.  Az illóolajok nagyon szeretnének éppen csak langyos szappanba kerülni, hogy minél kevesebb illanjon belőlük, de a Melt and Pour szappan esetében ez legalább 50 fok lesz.

Kiöntés:


Az öntéssel gyorsan dolgozz, mert nagyon gyorsan hártyásodik! Ha nem szeretnéd, hogy a bubik megmaradjanak a szappan alapján, akkor spricceld meg alkohollal, attól eltűnnek.

    Ekkor gyorsan, ügyesen szórhatsz még rá dísznek pl. szirmokat, de a hűlés miatt szemfülesnek kell lenni. Ha több darabot öntesz ki, óhatatlan, hogy az első darabok hártyásra hűljenek, és ekkor már le fognak potyogni a szirmok. Ekkor egy hegyes pálcikával kilyukasztgathatod. Így, ha a felső hártyát finoman benyomod, akkor a lyukakon keresztül felszínre törhet  a melegebb, még folyékony alap, ami jobb eséllyel fogja meg a szirmokat.

    Forrás: https://szappanmentor.hu/melt-pour-szappan-keszitese/

    vissza

    Hozzászólások