Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Megosztás

Facebook

Google+

Paleolit Receptek

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

VAJAS KEKSZ

Hozzávalók: 7 evőkanál őrölt mandula 1 evőkanál …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Top termékek

GoGirl Női pisilőeszköz

GoGirl Női pisilőeszköz Akciós ár:
7 000 Ft helyett
5 490 Ft

Flavin7 Artemisinin (30db-os) …

Flavin7 Artemisinin (30db-os) - Artemisia annua (egynyári üröm, édes üröm) Akciós ár:
10 180 Ft helyett
9 360 Ft
Új

UKKO Reflux Teakeverék

UKKO Reflux Teakeverék Ár: 1 490 Ft

Tejhelyettesítő kisokos

 

Tejhelyettesítő kisokos

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a tejérzékenységről és a növényi tejhelyettesítőkről

  • MIK azok a tejhelyettesítők?
Egyre többször találkozunk különböző tejhelyettesítő termékekkel, mint a rizstej, mandulatej, szójatej. Azonban ezek neve megtévesztő lehet, hiszen a tehéntejhez nem sok közük van, csak annyi, hogy a tehéntej pótlására használják. Helyesen növényi italoknak, azaz rizsitalnak, mandulaitalnak és szójaitalnak nevezzük őket. Általában a különböző alapanyagokat (lehetnek: rizs, zab, tönköly, szója, mandula stb.) több órára vízben áztatják, majd turmixolják és leszűrik, ezáltal válnak a tejhez hasonló itallá.
  • Minden megtalálható a tejhelyettesítőkben, ami a tehéntejben is?
A The Bridge növényi italok semmilyen állati eredetű terméket nem tartalmaznak, sem tejfehérjét és laktózt. Köztudott, hogy a tejtermékek kalcium tartalma magas, így étrendünkben fontos szerepet töltenek be. Azoknak, akik növényi italokat fogyasztanak, sem kell külön kalcium pótlásról gondoskodni, hiszen a The Bridge növényi italválasztékában megtalálhatóak a kalciummal dúsított változatok is. Kisgyermekek, terhes és szoptató anyák kalcium szükséglete magasabb, így nekik előnyösebb, ha ezeket a változatokat fogyasztják. Szervezetünkben a kalcium fontos szerepet tölt be, bármennyire is hihetetlen a felnőtt emberi szervezet majdnem 1 kilogramnyi kalciumot tartalmaz. Ennek nagyrésze a csontokban és a fogakban található, szerepe ezek szilárdságának és keménységének biztosítása. Kisebb mennyiségben van jelen a vérplazmában, ahol a véralvadásért felelős, sejtekben és sejtek közötti térben, ahol az ingerlékenység szabáyozásában, izomműködésben és egyes enzimek működésében van nagy szerepe. Felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin jelenléte.
  • Csak a tejet tudom növényi italokkal kiváltani?
A The Bridge márka kínálatában nem csak tejhelyettesítő növényi italok, hanem ,,tejszínpótló” főzőkrémek és pudingok is megtalálhatóak. A növényi tejszínek is kizárólag növényi alapanyagból készülnek, így tejfehérje, laktóz és koleszterinmentesek is, tehát különböző diétákba könnyen beépíthetjük, sőt vegetáriánusok, vegánok számára is kitűnő alternatíva lehet a hagyományos tejszín helyett. Ízük kevésbé semleges, inkább édeskés. Habbá verni, mint a hagyományos tejszínt, kevésbé lehet, de mártások, sodók alapjának tökéletesek. The Bridge 100%-ban növényi édes pudingokat is kínál, vanília és csokoládé ízesítésben szójából, illetve rizsből és zabból is készülnek. Így a különböző tejdesszertekről senkinek sem kell lemondania.
  • Mitől lesz bio egy élelmiszer?
Szerencsére hazánkban, ahogy az Európai Unió többi tagországában is, redelet határozza meg, hogy mitől lesz bio vagy organikus egy termék. A rendelet a mezőgazdasái termékekre, élelmiszerekre és takarmányokra érvényes, melyeket a termélés folyamatától kezdve a forgalmazásig szigorúan ellenőriznek. Így csak azok a termékek lehetnek organikusak vagy bio-k, ha megfelelnek egy szigorú követelményrendszernek, ami a következőkön alapul: - élő szervezeteket vagy mechanikai termelési módszereket alkalmaznak a termelés során - kizárják a genetikailag módosított (GMO) termékeket - óvja a talaj természetes termőképességét - lecsökkenti a külső erőforrások használatát, a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamtokat részesíti előnyben - nem használ bizonyos növényvédő szereket, műtrágyákat, talajjavító szereket, mesterséges állatgyógyszereket és hozamfokozókat - mind a növénytermesztés mind az állattenyésztés során a megelőzésre fektet nagy hangsúlyt Ha egy termék előállítása során megfelel a jogszabályban rögzített feltételeknek, akkor megkapja az ellenőrző szervezet által kibocsátott tanúsítványt, mely által termékeire használhatja a bio, öko, vagy ökológiai gazdaságból származó kifejezéseket. Sok gyártó ezen kifejezésekhez hasonló, erre utaló szavakkal illeti termékeit, mint pl.: natúr, hagyományos, vagy vegyszermentes stb. azonban ezek nem felelnek meg a jogszabálynak.
  • Egészégesebbek a bio vagy organikus termékek?
Hazánkban is egyre több helyen elérhetőek a bio termékek, melyek termeszétse, előállítása megfelel az ökológai gazdálkodás jogszabályi feltételeinek. A bio élelmiszerek az előállításuk során alkalmazott technológiák miatt számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Általában magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalmuk van, mint a konvencionális (szokványos, vegyszert használó) mezőgazdaságból előllított termékek. Kevesebb szermaradványt tartalmaznak, és genetikailag sem módosítottak. Ezen kívül a bio élelmiszerek vásárlásával – a termelés kíméletessége miatt – környezetünket is óvjuk.
  • Mit jelent a laktózintolerancia?
Gyakran hallhatjuk idősebb korosztálytól, de kisgyermekektől és fiatal felnőttektől is, hogy ,,nem bírják” a tejet vagy a tejtermékeket. Ennek hátterében állhat tejfehérje allergia is, de legtöbbször laktózintolerancia okozza. A laktózintolerancia a tejcukor emésztési zavarát jelenti. A laktóz a tejben található kettős cukor (diszacharid), melyet, ahhoz, hogy fel tudjon szívódni, a vékonybélben egyszerű cukrokká kell lebontani (glükózra és galaktózra). Magát a bontást a vékonybélben a laktáz enzim végzi el. Ha ez az enzim valamilyen okból kifolyólag hiányzik a szervezetből, a tejcukor nem tud lebomlani, ezáltal felszívódni sem, így továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott jelenlévő bélbaktériumok erjesztve bontják le, ami miatt nagyfokú gázképződés indul be, ami a puffadás mellett az egyik leggyakoribb tünetté válik. A bontatlan laktóz a vastagbélben még vizet is vonz magához, melynek következtében hasmenés alakul ki. A tejcukorérzékenység tünetei lehetnek még a rossz közérzet, gyomorfájdalom és hányinger is. A panaszok körülbelül fél órával a tej vagy tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek, azonban súlyosságuk nagyban függ az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségétől és minőségétől.
  • Hogyan helyettesíthető a tej?
Étkezési kultúránkban nagyon nagy szerepe van a tejnek és tejtermékeknek így helyettesítésük óriási kihívást jelent. Legjobb megoldást a tej pótlására a különböző növényi italok jelentik. Ezek készülhetnek különböző gabonákból (rizsből, kamutból), szárazhüvelyesekből (szója) vagy különböző magokból (mandula) is. A növényi alapanyagokat vízben áztatják, esetleg hőkezelik, majd pürésítik és szűrik, így a tehéntejhez nagyon hasonló italt kapunk. Növényi italaink közül vannak Ca-mal dúsított verziók is, így összetételük még jobban hasonlít a tehéntejére. Tejfehérje allergiában nem csak a tejet kell pótolni, hanem a különböző tejtermékeket is. Tejszín helyettesítésére kiváló a rizsből és zabból készült The Bridge főzőkrémek. Szintén zabból és rizsből készült csokoládé és vaníliás desszertkészítményeinkkel a tejfehérje allergiásoknak sem kell lemondaniuk a különböző pudingokról.
  • Mi okozza a laktózintoleranciát?
A tejcukor bontó enzim több okból kifolyólag is hiányozhat szervezetünkből. Hiányozhat születéstől fogva, így a csecsemő már az anyatejet sem tudja megemészteni, ez a ritkább típusa. Gyakoribb, hogy a kor előrehaladtával csökken le a laktáz enzim aktivitása, tulajdonképpen ez egy természetes folyamat, mivel tejcukorbontó enzimre addig van szükségünk, míg anyatejet fogyasztunk. A sok tejet és tejterméket fogyasztó népcsoportoknál, azonban a csecsemő és kisgyermekkor után is termelődik ez az enzim. A tejcukorérzékenység ezen két típusát elsődleges laktózérzékenységnek nevezzük, ezek genetikailag meghatározottak. Másodlagos tejcukor-intoleranciáról akkor beszélünk, ha a laktázhiány valamilyen betegség következtében alakul ki, mint például krónikus hasmenés, fertőzés, hosszú antibiotikum kúra vagy kezeletlen gluténérzékenység. A világ felnőtt lakosságának körülbelül 75%-a laktózérzékeny, főleg genetikai meghatározottsága miatt aránya földrajzi területenként változik. Azoknál a népeknél, ahol alapélelmiszer a tej és a tejtermékek, ott nagyobb a laktóz tűrő képesség, így Európa északi területein kevesebb, míg Dél-Európában több a laktózérzékeny. Mivel ázsiai, afrikai és amerikai területeken nem volt jellemző a tejfogyasztás, így a népesség nagy százalékát érinti a laktózintolerancia.
  • Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?
Míg a tejfehérje allergiában egyetlen kezelési mód a tejmentes diéta, addig a laktózérzékenyek többféle megoldás közül választhatnak. A hiányzó laktáz enzimet, ma már tabletta, csepp, por formájában is pótolhatjuk. Szinte minden tej és tejtermék kapható már laktózmentes változatban. A The Bridge növényi italok, krémek és pudingok csak növényi alapanyagot tartalmaznak, így tejmentesek, ezáltal laktózmentesek is. Így jó tej és tejtermék alternatívát jelenthetnek a tejcukor-érzékenyek számára is, ezáltal változatosabbá tehetik étrendjüket.
  • Miben található laktóz?
Laktóz nem csak a tejben és a tejtermékekben, hanem rejtetten számtalan élelmiszerben fordulhat elő, mint adalékanyag. Mindig figyelmesen olvassuk el az elfogyasztandó ételek, italok címkéjét. Nem csak az ételekre és italokra kell odafigyelnünk, hanem a gyógyszerekre is, mivel ezekben segédanyagként gyakran előfordul laktóz.
  • Mi a különbség a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia között?
A köztudatban gyakran összemosódik a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, pedig fontos, hogy a két állapotot külön kezeljük. Míg a laktózérzékenység egy intolerancia, ami tulajdonképpen a tejcukor emésztési zavarát jelenti, addig a tejfehérje allergia a tej fehérje összetveőire adott alllergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak.
  • Mit jelent a tejfehérje allergia?
A tejfehérje allergia a tej fehérje összetveőire adott alllergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak. Az allergén bejutása után a tünetek jelentkezhetnek azonnal, de órákkal, napokkal később is. Mivel a tej, a tejtermékek vagy az azt tartalmazó étel először a tápcsatornával érintkezik, így a legjellemzőbb tünetek, mint a puffadás, hasmenés, súlyos esetben véres széklet, vagy akár székrekedés, itt alakulnak ki. A gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakori még az is, hogy a bőrön illetve a nyálkahártyán jelentkeznek elváltozások. Így tejfehérje allergiára utalhat az ekcéma, a csalánkiütés is, de a száj és garat nyálkahártyájának a megduzzadása miatt fulladás is felléphet. Az allergén még a tüdőben is kiválthat panaszokat, mely leggyakrabban asthma formájában jelentkezik.
  • Hogyan kezelhető a tejfehérje allergia?
A tejfehérje allergia általában 3 éves kor alatt jelentkezik, és ha szigorú tejmentes diétát folytatunk, akkor ez az állapot meg is szűnhet. Mivel allergia az életünk során akármikor kialakulhat, így egyre gyakoribb a felnőttkori formája is. Nagyon fontos, ha bármilyen panaszunk van és azt bizonyos ételekkel tudjuk összefüggésbe hozni, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki magunkat a megfelelő szakorvossal, gasztroenterológussal vagy allergológussal. A tejfehérje allergia egyetlen kezelési módja a tej és a tejtermékek elhagyása az étrendből. Ha a diagnózis feltételezéseken alapul, akkor fontos tápanyagokat vonunk meg magunktól, minek következtében hiányállapotok alakulnak ki.
  • Hogyan lehet kezelni a tejfehérje allergiát?
Kezelésére a leghatásosabb módszer, de talán a legnehezebb is, a tejmentes diéta. Gyógyszeres kezelést a különböző tünetek helyi kezelésére alkalmaznak. A tejmentes táplálkozás lényege, a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből. Ami elsőnek talán könnyűnek tűnhet, de mivel az élelmiszeripar adalékanyagként sokszor használ tejszármazékokat, így nagyon nagy odafigyelést igényel az elfogyasztandó táplálékok összetétele. A The Bridge termékei növényi alapanyagokból készülnek, így tejfehérje allergiások nyugodtan fogyaszthatják őket.
  • Ihatok kecsketejet, ha tejfehérje allergiás vagyok?
Gyakori tévhit, hogy tejfehérje allergiások más állatok tejére (kecske- vagy juhtejre) nem mutatnak reakciót. Azonban a szervezet a különböző eredetű allergéneket is azonosként ismerheti fel, és azokkal is reakcióba lép. A különböző fajok teje nagyon hasonló fehérjefrakciókat tartalmaz, így erős kereszt reaktivitást ad, azaz ugyanolyan tünetek alakulnak ki, mint a tehéntejre.
  • Mi a teendő, ha ''nem bírod a tejet''?
Nagyon fontos, hogyha a tejfogyasztással összefüggően tüneteket észlelünk, ne öndiagnosztizáljunk, hanem a megfelelő szakorvoshoz forduljunk, és vizsgáltassuk ki magunkat. A laktózérzékenység tünetei más, akár súlyosabb betegségre is utalhatnak, valamint a gyakran összekevert tejcukor-intolerancia és tejfehérje allergia más-más diétával kezelhető, így fontos ennek is a tisztázása. A laktózintolerancia kivizsgálásában leggyakoribb módszerek a fájdalommentes H2-kilégzési teszt, és a szintén fájdalommentes genetikai vizsgálat.
Forrás: http://tejhelyettesito.hu/kisokos
vissza

Hozzászólások