Kategóriák

Étrendkiegészítők

Teák

Egészséges élelmiszerek, italok

Pékáru

Mosószerek, tisztítószerek, alapanyagok

Szépségápolás, higiénia

Holt-tengeri kozmetikumok

Aromaterápia

Könyv, CD

Rovarriasztók

Víztisztítók

Szappan- és krémkészítés alapanyagai

Egyéb

Paleolit táplálkozás

Ajándékötletek

Megosztás

Facebook

Google+

Paleolit Receptek

A legegyszerűbben elkészíthető kókusztej

A nagy kedvenc a kókusztej, amely számos receptben a már …

Kit-Kat szelet

Gluténmentes, nyers, vegán, paleo, laktózmentes, …

BLACK & WHITE

Hozzávalók: 8 db tojás 3 evőkanál őrölt eritrit …

VAJAS KEKSZ

Hozzávalók: 7 evőkanál őrölt mandula 1 evőkanál …

Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez: A megadott …

Aszalt áfonyával töltött marcipán golyó

Hozzávalók: 40 dkg őrölt mandula 1 db narancs 4 …

Csokis mandulatorta

Hozzávalók: Tészta 4 tojás 20 dkg xukor …

Csokicipó

Hozzávalók – arányosan kevesebb, vagy nagyobb edény …

Spenótos paleo tortilla

Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg spenót 4 db …

Top termékek

GoGirl Női pisilőeszköz

GoGirl Női pisilőeszköz Akciós ár:
7 000 Ft helyett
5 490 Ft

Flavin7 Artemisinin (30db-os) …

Flavin7 Artemisinin (30db-os) - Artemisia annua (egynyári üröm, édes üröm) Akciós ár:
10 180 Ft helyett
9 360 Ft
Új

UKKO Reflux Teakeverék

UKKO Reflux Teakeverék Ár: 1 490 Ft

A makadámdió jótékony hatása az egészségre 7 pontban

 

A makadámdió jótékony hatása az egészségre 7 pontban

Szerte a világon körülbelül hétféle makadámdió faj létezik, de ezekből csak kettő fogyasztható. Ez a két faj a Macadamia integrifolia, amely gyengébb héjú, és a Macadamia tetraphylla, amely kemény héjú.

A makadámdió tápanyagértéke

A makadámdió gazdag A-vitaminban, vasban, proteinben, tiaminban, riboflavinban, niacinban és folsavban. Közepes mennyiségben cink, réz, kalcium, foszfor, kálium és magnézium található benne, valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a polifenolok, aminosavak, flavonok és a szelén. A szénhidrátok közül a makadámdió szukrózt, fruktózt, glükózt, maltózt és néhány keményítőalapú szénhidrátot tartalmaz.

Habár Ausztrália a legfőbb makadámdió termelő, a Hawaiion termett dióféle a legfinomabb. Különleges íze és ropogóssága miatt kedvelt rágcsálnivaló.

A makadámdió egészségre gyakorolt jótékony hatása

A rendszeresen fogyasztott diófélék jó hatással vannak az egészségre. A makadámdió édes, krémes és ropogós. Ezenkívül gazdag tápanyagtartalma miatt hozzájárul az egészség fenntartásához, illetve hosszú életet biztosít és csökkenti a regeneratív betegségek kialakulását.

1. Szívbaj:

A makadámdió 100%-ban koleszterinmentes és hatékonyan csökkenthető vele a koleszterinszint. Mivel gazdagon tartalmaz egészséges egyszeresen telítetlen zsírokat, ezért védi a szívet és megtisztítja az artériákat. A makadámdió csökkenti a triglicerid szintet is, így visszaszorítja a szívkoszorúér problémák kialakulását.

2. Antioxidánsok:

A makadámdiónak magas a flavonoid tartalma. A flavonoidok meggátolják a sejtkárosodást és védelmet nyújtanak a környezeti méreganyagokkal szemben. Ezekből a flavonoidokból a szervezetben antioxidánsok lesznek, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és megvédik a szervezetet a betegségekkel és bizonyos típusú rákokkal (mell-, méhnyak-, tüdő-, prosztata- és gyomorrák) szemben.

3. Fogyás:

A makadámdióban található zsírok egyszeresen telítetlenek, ezért segítik a fogyást. Mivel ez a dióféle gazdag palmitoleinsavban és omega-7 zsírsavban, ezért szabályozza a zsírégetés és csökkenti az étvágyat. A palmitoleinsav gyorsítja a szír anyagcseréjét és megszabadít a szervezetben elraktározódott zsíroktól. 

4. Protein:

A makadámdió jelentős mennyiségű proteint tartalmaz, amely az izmok felépítéséért és a szövetek összekötéséért fele a szervezetben. Ezenkívül a protein segít az egészséges haj, körmök és bőr fenntartásában.

5. Rostok:

A makadámdió körülbelül 7% rostot tartalmaz. A rostok komplex szénhidrátokból állnak, és lehetnek oldódó vagy oldhatatlan rostok. A rostok felelősek a jóllakottság-érzésért, a salakanyagok kiválasztásáért és serkentik az emésztést. Ezenkívül megszüntetik a székrekedést és más ehhez kapcsolódó problémákat.

6. Egészséges csontok:

A makadámdióban lévő foszfor felelős az erős csontok és fogak létrehozásáért, az anyagcseréért, valamint a tápanyagok felszívódásáért és szállításáért. A kalcium a csontok és fogak felépítésében vesz részt, a mangán pedig új csontszövetet hoz létre, így a csontok az idő múlásával is erősek maradnak. Az omega-3 zsírsav megakadályozza a csontritkulás kialakulását és csökkenti az ízületgyulladás súlyosságát.

7. Egészséges agy:

A makadámdió hozzájárul az egészséges idegrendszer fenntartásához. A benne található réz segíti a neurotranszmittereket, amelyek az agyban található kémiai anyagok. Ezeket az anyagokat az agysejtek használják a kémiai jelek továbbküldéséhez.

Forrás: https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-makadamdio-jotekony-hatasa-az-egeszsegre-7-pontban

vissza

Hozzászólások